בשנת 2019 חוקק בישראל חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי. חוק זה החליף את פקודת פשיטת הרגל המיושנת מתקופת המנדט הבריטי, במטרה ליצור מערכת חוקים אנושית ואפקטיבית יותר עבור אנשים פרטיים ועסקים שנקלעו לחובות. כאן נבהיר מה כולל הליך חדלות הפירעון ובמה הוא שונה מהותית מהליך פשיטת רגל.
ההבדלים העיקריים בין חדלות פירעון לפשיטת רגל
היכן מתנהל ההליך:
לפי השיטה הישנה, תיקי פשיטת רגל טופלו בבתי המשפט המחוזיים. כעת, תיקי חדלות פירעון מנוהלים בעיקר על ידי בתי משפט השלום או לשכות ההוצאה לפועל, בהתאם לגובה החוב והאם החייב הוא יחיד או חברה. שינוי זה נועד לייעל את התהליך ולהפוך אותו לנגיש יותר, בהתאם למיקומו של החייב ולאופי העסק שלו.
משך ומבנה ההליך:
חוק חדלות הפירעון מציג מסגרת זמן קצובה להליכים, בדרך כלל מוגבלת לארבע וחצי שנים, המהווה שינוי משמעותי מהתקופות הבלתי מוגבלות אשר היו נראות לעתים בהליכי פשיטת רגל.
ההליך מחולק לשלושה שלבים עיקריים:
- פתיחה: בחינת בקשת החייב ותחילתו של הליך חדלות הפירעון.
- שלב ביניים: הערכה מעמיקה של הנכסים וההתחייבויות של החייב. הגשת דוחות ותשלום צו תשלומים חודשי עבור כל החובות ביחד.
- שיקום כלכלי: תקופה שבה פועל החייב למילוי תנאי ההחזר שנקבעו, במטרה להפטר בסופו של דבר מחובות.
שינוי זה מביא לוודאות רבה יותר לאדם שנקלע לחובות כאשר יש לו אופק מתי ההליך עתיד להסתיים ולא מוצא עצמו במשך קרוב לעיתים ל- 10 שנים נמצא בהליך ללא אופק למחיקת החובות בהפטר.
תפקיד הממונה:
הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי החליף את תפקיד הכונס הרשמי, הנושא בסמכויות מוגברות לניהול התהליך בצורה יעילה יותר. שינוי מינהלי זה מפחית את הנטל שהיה על בתי המשפט ומאפשר טיפול יותר יעיל בתיקי חדלות פירעון.
כך, לממונה ניתנו סמכויות אשר הוא יכול להחליט בהן מבלי שנדרשת החלטה של בית המשפט.
בין יתר ההחלטות, ניתן למצוא:
- מתן צו פתיחת הליכים.
- ניהול עסק עצמאי.
- מתן אישור יציאה מהארץ לחו"ל.
ועוד החלטות אשר מסייעות בייעול ההליכים ומתן מענה מהיר.
כאשר אתה מתמודד עם חובות, הכרחי שיהיה שותף אמין לצידך. משרדנו בולט במקצועיות שאין שני לה ובניסיון הרב בייצוג לקוחות בהליכים הקשורים לחובות. מתוך הבנה מעמיקה של נבכי ההליכים המשפטיים בקשר לחובות, המשרד מצויד היטב להדריך אותך בכל שלב, כדי להבטיח שתקבל את ההתחלה החדשה שמגיעה לך.